redactionele illustratie

redactionele illustratie

Tijdens het semester Visual education & Visual journalism van mijn studie zijn we aan de slag gegaan met het maken van beeld bij nieuwsartikelen. Zo ook voor het artikel ‘hondenweer, motregen, spreeuwenwolken’. Uit het artikel blijkt dat dieren zich hebben aangepast aan bepaalde weersomstandigheden. In het artikel worden dan ook drie weersomstandigheden behandeld; regen, wind en zon. Hierbij worden voorbeelden van dieren gegeven en hoe zij omgaan met dit weer. Wat mij opviel was dat mensen iets nodig hebben om zich te beschermen tegen het weer. Denk aan een paraplu of zonnebrand, terwijl dieren zich al hebben aangepast. Daarom heb ik voor dit artikel drie dieren geïllustreerde en geanimeerd die de mens beschermen tegen de weersomstandigheden waar zij zich op aangepast hebben. Tijdens dit proces heb ik een leuke nieuwe stijl uitgeprobeerd en ontdekt.

 

Datum: 14 juni 2023

adam

adam

In het semester Visual education en Visual journalism tijdens mijn studie kregen wij in opdracht van Nationaal Monument Kamp Vught een biografie toegewezen van een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. In duo’s mochten wij dit verhaal gaan vertellen in de vorm van een animatie. Wij hebben het verhaal van Adam Szczerkowski toegewezen gekregen. Een Poolse soldaat die wegens verboden contact met een Duitse vrouw naar kamp Buchenwald werd gebracht. Daar is hij onterecht en onschuldig geëxecuteerd voor de misdaden van een ander. Een zeer heftig verhaal waar wij helemaal ingedoken zijn. Tijdens deze productie van 15 weken lag de focus lang op het uitwerken van het verhaal en het recht doen aan Adam. We ontwikkelde een verhaal waarin Adam zoekt naar zijn identiteit, deze kwijtraakt en daarna weer terugvindt. Hierna heb ik me gefocust op het uitwerken van de achtergronden en de animaties in After Effects. Mijn partner heeft de frame by frame animatie gemaakt. Samen zijn we tot bovenstaand eindresultaat gekomen.

 

Datum: 12 juni 2023

Samenwerking: Michelle Bonouvrié

Voice-over: Frederik Haiber

Infographic Kamp Vught

Infographic kamp Vught

Tijdens het blok Visual Journalism & Visual Education in mijn studie zijn wij aan de slag gegaan met een heftig onderwerp. Van Nationaal Monument Kamp Vught kregen wij de opdracht om een infographic te maken over een bepaald onderwerp. Ik kreeg de volgende vraag: ‘Welke sanitaire voorzieningen hadden de gevangenen in Kamp Vught?’ Deze vraag moest beantwoord worden in de vorm van een infographic voor een jonge doelgroep van 9 tot 12 jaar. Ik heb er voor gekozen om de sanitaire voorzieningen vooral illustratief te laten zien en met tekst te verduidelijken.

 

Datum: 2 maart 2023

Kaartspel

Kaartspel

Tijdens het studieproject boek in beeld kregen wij de mogelijkheid om een vrije opdracht in te vullen. Dit moest wel een link hebben met het boek de brief voor de koning. Ik heb ervoor gekozen om een traditioneel kaartspel te maken. Het boek is hier zeer geschikt voor aangezien het vol zit met koninkrijken, ridders, koningen en koninginnen. Daarom heb ik de welbekende koninkrijken Dagonaut, Unauwen en Evielan gekoppeld aan een symbool van het kaartspel. Ook de tolheer en tolvrouw hebben een symbool gekregen. In deze opdracht wilde ik me vooral focussen op karakter design. Daarnaast stond het maken van een fysiek (kaart)spel nog hoog op mijn bucket-list. Ontzettend leuk daarom dat ik de kans heb gekregen tijdens mijn studie om dit te realiseren!

 

Datum: 24 januari 2023

Boektrailer

Boektrailer

Tijdens het studieproject boek in beeld heb ik een boektrailer gemaakt voor het iconische kinderboek de brief voor de koning. Deze animatie heb ik gemaakt als cut-out animatie in After Effects. Ik wilde graag een analoog effect creëren. Ik heb er daarom voor gekozen om te experimenteren met een papier textuur. Daarnaast heb ik de illustraties voorzien van een witte rand, wat een paper cut-out effect geeft. De drop shadow zorgde ervoor dat het stop-motion idee helemaal compleet was. Ik ben daarom ook erg trots op dit eindresultaat en met een super beoordeling van mijn docenten ga ik met trots het nieuwe semester in!

 

Datum: 24 januari 2023

Boekcover

Boekcover

Voor het studieproject boek in beeld heb ik van het iconische kinderboek de brief voor de koning een nieuwe kaft ontworpen. Graag wilde ik dat de cover minimalistisch zou worden maar tevens ook de doelgroep aan zou spreken. Na lang experimenteren ben ik op deze definitieve versie uitgekomen. Een leuke boekcover waar ik erg trots op ben!

 

Datum: 24 januari 2023

Informatie spread

Informatie spread

Tijdens het blok visual journalism van mijn studie kregen wij de opdracht om een informatieve spread te maken aan de hand van een zelfbedacht sprookje. Aan de hand van mijn sprookje, Elena en het toverbos, heb ik deze informatieve spread ontworpen en geïllustreerd. Op deze manier krijgen de lezers meer (beeldende) informatie over het sprookje.

 

Datum: 16 juni 2022

Slow mode

Slow mode

Als afsluiting van mijn opleiding Communicatie & Multimedia Design heb ik mijn afstudeerstage voor de Provincie Noord-Brabant gedaan. Ik werkte hier een halfjaar voor het jongerenprogramma GRUTS van de erfgoedafdeling. Samen met mijn afstudeerpartner heb ik me bezig gehouden met de vraag:

 

“Hoe kan het Emmausklooster in Velp dienen als rust- en ontspanningsplek die jongeren tussen de 18 en 30 jaar uit Noord-Brabant en Gelderland aanspreekt?”

 

Ons proof of concept is een programma genaamd Slow Mode. Dit programma wordt door het Emmausklooster in Velp gedraaid en is speciaal ontwikkeld voor jongeren die willen ontsnappen uit de drukte van het dagelijks leven. Het programma wordt begeleid door fysieke kaarten en audio. De audio wordt beluisterd via audiocassettebandjes en een walkman. Hieronder is een sfeervideo van het Slow Mode programma te zien.

Slow Mode is een weekprogramma voor jongeren die even willen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. De deelnemers maken gebruik van kaarten die ze begeleiden door de ervaring. Deze bevatten oefeningen, de planning en activiteiten. De kaarten worden ondersteund door audiofragmenten op audiocassettebandjes. De ervaring begint thuis waar vijf dagen van tevoren de kaarten worden toegestuurd en eindigt thuis waar de deelnemers door middel van een unieke code toegang krijgen tot extra oefenmateriaal.

De deelnemers meten hun voortgang door op voorhand en achteraf een vragenlijst in te vullen via de website. Aan de hand van de antwoorden wordt een uniek Kapucijn karakter gegenereerd. Deze twee Kapucijnen kunnen naderhand met elkaar worden vergeleken.

Op het klooster zelf nemen de deelnemers deel aan verschillende activiteiten zoals tuinieren in de kloostertuin. Daarnaast worden via de kaarten meerdere oefeningen aangeboden voor in de vrije tijd. Denk hierbij aan mindfullness, meditatie of yogaoefeningen. Maar ook kaarten die de deelnemers helpen met hun telefoongebruik. Belangrijk is wel om te vermelden dat alles vrijblijvend is.

Door dit fysieke eindresultaat komen zowel de wensen van het Emmausklooster als de behoeftes van de doelgroep tot zijn recht. Het ritme en de rust van het klooster komen terug en daarnaast dient deze tool als handvaten om meer rust in het dagelijks leven aan te brengen en wordt deze op een duurzame en nostalgische manier aangereikt aan de doelgroep.

 

Datum: 2 juli 2021

Afstudeerpartner: Iris Degen

De Boomhut bende

De Boomhut bende

In het laatste blok van het derde jaar van mijn studie mochten wij een eigen opdracht bedenken. We kregen vervolgens acht weken de tijd om dit uit te voeren. Zelf hou ik erg van het lezen van boeken. Vooral drukwerk en het lezen van analoge boeken spreekt mij aan. Ik wilde daarom onderzoeken of kleur, geur en tast kunnen bijdragen aan de beleving van een analoog verhaal.

 

Op basis van mijn onderzoek ben ik toen begonnen aan het schrijven en ontwerpen van een prentenboekje. Het is me gelukt om het eerste hoofdstuk van het boek af te maken.

 

Omdat ik niet de tijd en materialen had om de bedachte zicht, beweging, hoor, tast en geur elementen werkelijk in het boek te implementeren, heb ik een demonstratie video gemaakt. In deze video laat ik zien wat dit boek met bijbehorende elementen zal doen met het belevingsvermogen van de lezers.

Datum: 8 juni 2020

Youthu

Youthu

De gemeente ’s-Hertogenbosch stelde ons de volgende vraag: “Hoe ziet sociaal contact er uit in het ’s-Hertogenbosch van de toekomst? Hoe ontmoeten mensen elkaar?”

 

Wij hebben een systeem met bijbehorende applicatie ontworpen die mensen met dezelfde interesses bij elkaar brengt in ’s-Hertogenbosch. Je maakt een account aan waarin je jouw persoonlijke voorkeuren invoert. Met je telefoon op zak ga je vervolgens naar één van de bijbehorende access points (die eruit zien als een licht futuristische versie van de lantaarnpalen in de stad) die zich op verschillende plekken in ’s-Hertogenbosch bevinden. De access points zijn op vooraf afgesproken momenten open, zodat er groepen mensen op dezelfde tijd en plaats samenkomen. Op basis van jouw voorkeuren, koppelt de lantaarnpaal jou met een medegebruiker. Het systeem zal een locatie kiezen bij jou in de buurt waar jullie het allebei naar jullie zin zullen hebben. Op één van de telefoons zal een routebeschrijving te voorschijn komen in de vorm van een kompas. Volg de route en leer elkaar onderweg kennen. Zo maak je de drempel lager om mensen te ontmoeten en de bourgondische elementen van ’s-Hertogenbosch te verkennen, en tegelijkertijd laat je aan de inwoners zien wat voor mooie dingen data teweeg kan brengen.

Zelf de app uitproberen? Klik dan op de onderstaande link:

https://xd.adobe.com/view/3d1429f7-37e6-43a2-460a-988889c69dd2-4b25/?fullscreen

Hieronder (links) is een overzicht van de interactie met de lantaarnpalen te zien. Daarnaast (rechts) is een video te zien waarin wordt verteld wat het concept van Youthu inhoudt.

Datum: 31 maart 2020

Groepsleden: Marieke Beks, Eva Burg, Tom van Endert en Marijke Nijhof

Design: Marijke Nijhof

Animatie: Tom van Endert